Триенале: Четирите криви в еволюцията

Емблематичната плочка от триенале, проектирана от Джо Понти за Marazzi по случай Миланската триенале през 1960 г., от която по-късно получи името си, влезе в историята на дизайна, тъй като е нарушила догмата на квадратна или правоъгълна форма със своята "quattro" форма извити ъгли ". Керамичната плочка със сивкави профили, с лъскава повърхност и в различни цветове, веднага се утвърди като химн на модулността и гъвкавостта. Гениален заключващ се сюжет с неограничени композиционни възможности, основан на хармонията на противоположностите: пълен / празен, положителен / отрицателен, линия / крива, хоризонтална / вертикална. Приложена днес във всички колекции на Marazzi, тя умножава изразителната си сила в безкрайна игра на текстури и цветове, като универсален език.

Тези предпоставки вече са потвърдени от новите версии на Триенале, като цветът става главен герой в лъскави и непрозрачни варианти, в контраст или тон на тон. Универсалността става тотална, тъй като емблематичната форма вече става напречна за всички колекции на марката, в два размера (10 × 15,5 и 30 × 46,5 см) за двете технологии, порцеланова керамика и единично изпичане, както за подово и стенно покритие. По този начин графичният модел на четирите криви може да се слее например с изразителността на смоли, камъни, цименти, мрамори, предлагани от колекцията Grande, или с по-архитектурните и технически измерения на линията SistemS. Или отново, с цветовете и ретро очарованието на D_Segni от каталога на Crucible.

Триенал проследява периоди, повърхности, контексти, в открит и непрекъснат диалог между историята и технологиите, дизайна и промишленото производство, формата и материята, керамичните и каменните изделия.

Плочката Триенале е изложена в изложбата „Gio Ponti: Amare l’architecture“ в Националния музей на изкуствата на XXI век в Рим Макси до 13 април 2020 г. с две композиции, които я интерпретират в нови вариации.

Този уебсайт използва бисквитки за управление на навигация и други функции. Използвайки нашия уеб сайт, вие се съгласявате, че можем да поставим тези видове бисквитки на вашето устройство.
Виж още Съгласявам се Отказ